Ruhsal sorunumla ilgili kime  başvuracağım?

Yaşadığın sorunla ilgili ruhsal yardım almaya karar verdin, kime gideceğim?

Gideceğim kişi Psikolog mu, psikiyatrist mi, psikolojik danışmanlık ve rehberlik mezunu mu, sosyal hizmet uzmanı mı yoksa yaşam koçu mu olacak?

Öncelikle bu bilim dallarını biraz tanımak gerekir. Psikolog, psikyatrist, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, sosyal hizmet uzmanı, birer bilim dalıdır. Ancak, yaşam koçluğu diye bir bilim dalı yoktur.

Psikolog: Fen – Edebiyat Fakültelerinin Psikoloji bölümü mezunudur. 4 yıllık lisans eğitimi sonucu Psikoloji Mezunu olur. Uzmanlık alanlarına göre yüksek lisans yada doktora yapar. Aldığı eğitimde insan zihni ve davranışları üzerine ortaya koyulan teorik yaklaşımları öğrenir, bu alanda labaratuvar deneyleri, ölçme ve değerlendirme(zeka, kişilik, psikopatoloji, dikkat, nöropsikoloji alanlarında) testleri eğitimi alır.

KLİNİK PSİKOLOG; dört yıllık lisans eğitimi üzerine iki yıl uzmanlık eğitimi alan ve bu uzmanlık eğitiminde psikopatoloji, psikopatolojiyi ölçme ve değerlendirme yöntemleri, bazı psikoterapi eğitimlerini alan kişidir. Tanı koyma, değerlendirme, psikoterapiyi uygulayan kişidir. Klinik Psikolog asla ilaç önermez. İlaca ihtiyacı olduğunu düşündüğü durumlarda danışanı Psikyatriste yönlendirir.

PSİKİYATRİ UZMANI; Üniversitelerin Tıp fakültesi bölümlerini okuduktan sonra psikiyatri üzerinde uzmanlık yapan kişidir. Psikopatoloji üzerine eğitim alır ve ruhsal hastalıklara tanı koyup, ilaç yazma yetkisi olan kişidir. Bazı psikiyatri uzmanları farklı psikoterapi eğitimleri de alarak aynı zamanda psikoterapi de yapabilir.

PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK (PDR): Bireyin kendini anlaması, problemlerini çözmesi, çevresine sağlıklı uyum sağlamasına yardım eden bir bilim dalıdır. 4 yıllık eğitim alır. Başta, eğitim alanı olmak üzere, devlete bağlı veya özel çeşitli kurum ve kuruluşlarda görev alabilir.  İlgili alanda Uzmanlık yaparsa bazı özel danışmanlık merkezlerinde de çalışabilir.

Sosyal Hizmet Uzmanı; ruh sağlığı ekibinin içindedir. Hastalara sosyal yaşamın düzenlenmesi, gündelik yaşam, özlük hakları ve eğitim ile ilgili ihtiyaçlarında yardımcı olur.

Yaşam Koçu

Yaşam koçu gibi bir örgütlenme, ruh sağlığındaki yasal boşluklar sonucu ortaya çıkmış bir örgütlenmedir.Yaşam koçu ruh sağlığı ekibinin içinde değildir.

Bu durumda ruhsal sorunla ilişkili yardım alınması gerektiğinde, varolan sorun ileri düzeyde işlevselliğinizi bozduysa, yani en az 15 gündür uyuyamıyor, yemek yiyemiyor, işteki veriminizi beğenmiyorsanız, Uzman Klinik Psikolog size yardımcı olabilir.

Kişinin mezun olduğu bölüm ve yaptığı uzmanlık önemlidir. Kendi gelişimi ile ilgili aldığı eğitimler, psikoterapi eğitimleri, bu işi kaç yıldır yapıyor olması ise tecrübesi hakkında bize bilgi verecektir.

Ayşegül Sabuncu

Uzman Klinik Psikolog – Çocuk – Ergen - Aile ve Evlilik Terapisti

1992 – 1995 yılları arası Uludağ Üniversitesi Psikiyatri A.B.D. da Klinik Psikoloji uzmanlık eğitimini aldı.

Psikoloji

Bireysel (Yetişkin) Psikoterapi

Çocuk ve Ergen Psikoterapi

Aile Psikoterapisi

Evlilik Psikoterapisi

Psikometrik Ölçme

© 2022 Ayşegül Sabuncu. All Rights Reserved. Designed By GreenWhiteSEO

Search