Psikoterapi Süreci Nedir?

PSİKOTERAPİ NEDİR VE KİMLER YAPAR?

Klinik Psikoloğun danışanla ilişki kurarak konuşma yoluyla var olan yaşam zorluklarını daha etkin ve hızlı çözebilmek için uygulanan bir yöntemdir. Her türlü psikiyatrik hastalıklarda ya da evlilik, aile, çocuğun yaşadığı her türlü sorunlarda psikoterapiden faydalanılır. Kişinin kendine,  soruna ve çözümüne yönelik farkındalığını arttırır.

Psikoterapi bazen tek başına, bazen de ilaç desteği ile beraber kullanılabilir.İlacı başlayan kişi psikiyatri uzmanıdır.

Psikoterapi uygulayan kişi uzun yıllar bu eğitimi ve tecrübeyi geliştirir. Özellikle psikyatrik hastalıklara yönelik psikoterapiyi mutlaka Klinik Psikolog yadapsikoterapi eğitimi alan Psikiyatri Uzmanının yapması gerekir.

Birçok psikoterapi yöntemi vardır. En çok kullanılan psikoterapi yöntemleri;

  • Davranışçı-Bilişsel Terapiler
  • Psikodinamik Terapiler
  • Evlilik Terapileri
  • Aile Terapileri
  • Grup Terapileri…

Bunlardan hangisi ya da hangilerinin kullanacağına uzman karar verir.

Psikoterapi Sürecinde Yapılan Hatalar:

Çok kısa sürede iyileşmeyi beklemek:

Nasıl sorun ya da ruhsal hastalık bir anda olmadıysa, psikoterapi sürecinde de iyileşme bir anda olmaz. İyileşme, süreçtedir. Terapi sürecinde aceleci davranmak, olmuyor, değişen bir şey yok gibi tavırlar, hastalığın yada kişinin içinde bulunduğu sıkıntının yarattığı duygulanımdır. Bu duyguyu tanıyıp bununla iletişime geçmek ve iyileşmenin bir anda olmayacağını kendimize söylemek bizi rahatlatır.

Ben artık iyim düşüncesi:

Terapi süreci içinde kişi olaylara daha farklı bakabilmeyi öğrenir ve davranışlarını yordayabilir. Kendini her zamankinden farklı algılayabilir. Bu durumda ben iyileştim deyip tedavi ilişkisini bırakmak, yeni bir yaşamsal zorlukta sorun yaşamasına ve özgüvenin zedelenmesine sebep olur. Bırakma kararı alınmış olsa bile, bunu terapistle yapacağı son görüşmede ele alarak vurgulaması iyi bir vedalaşmayı ve daha sağlam bir başlangıcı sağlayacaktır. Gelişimindeki gelişen yönleri ve zayıf yönlerinin farkında olmasını sağlar.

Danışan terapiye düzenli gelmiyorsa, terapi süreci sağlıklı ilerlemez. Terapi bir disiplindir. Bu yüzden gelme sıklığı danışanın ekonomik durumuna, iş takvimine, terapistin takvimine göre belirlenmelidir.

Terapide her görüşme ücretlidir. Her görüşme 45 dakika ile 60 dakika arasındadır.

 “Özel hayatımda ben bir şey yapmayayım. Ancak Terapi beni iyileştirsin.” düşüncesi yanlıştır. Terapi ortamında konuşulan konular, özel hayata entegre edilmediğinde gelişim ve ilerleme olmaz.

Ayşegül Sabuncu

Uzman Klinik Psikolog – Çocuk – Ergen - Aile ve Evlilik Terapisti

1992 – 1995 yılları arası Uludağ Üniversitesi Psikiyatri A.B.D. da Klinik Psikoloji uzmanlık eğitimini aldı.

Psikoloji

Bireysel (Yetişkin) Psikoterapi

Çocuk ve Ergen Psikoterapi

Aile Psikoterapisi

Evlilik Psikoterapisi

Psikometrik Ölçme

© 2022 Ayşegül Sabuncu. All Rights Reserved. Designed By GreenWhiteSEO

Search