BLOG

Sevgi İle Kalın

Sevgi duygusu hepimizin yoğun bir şekilde ulaşmak istediği, ilerdeki hedef olarak ortaya koyduğu ama ulaşmakta zorlandığı bir duygu haline geldi.

Kişinin hayali, sevgi dolu bir eşinin olması, sevgi dolu bir çocuğunun olması, sevgiyle ona yaklaşan iş arkadaşlarının olması. Ben sevgimi versem de vermesem de onlar sevgilerini hep göstersinler beklentisi.

Son zamanlarda sıkça karşılaştığım bir konu, Tükenmişlik Sendromu.

Sıklıkla kişide yoğun enerjisizlik, konsantre olamama, “yapmam gerekiyor ama asla başlayamıyorum. Başlasam da sonlandıramıyorum. Saatlerim geçiyor ama sonuç yok” yakınması.

Sorun yaşadığı alanla ile ilgili, ortaya çıkan bu yakınmalar, genellikle mükemmeliyetçi kişilik özelliklerine sahip, yıllarca çalıştığı alanla ilgili keyifle sorumluluk alıp, çalışmalarını sürdürürken, ortaya çıkan onlarca sorunu etkin bir şekilde kısa sürede çözümlerken, tahmin edilemeden gelişiveriyor. Bazen de iş yerinde ortaya çıkan mobbing, uzun süre adaletsiz bir ortamda çalışma, etkin olmayan baş etme becerileri, kişinin stres yönetimini bilememesi Tükenmişlik Sendromuna sebep olabiliyor.

Türkiye'de son yılarda çocuk istismarının %700 arttığı rapor edilmiştir. Amerika ise yılda 3 milyondan fazla çocuk istismarı ihbarı yapılmaktadır. Yabancı ülkeler bunu bir salgın olarak görür. Bu salgını durdurmak için, konunun farkındalığını arttırmamız gerekir.

1970'lerden önce çocuk istismarı terimi normalde sadece fiziksel kötü muamele olarak adlandırılmaktaydı, ancak aşırı fiziksel şiddete ek olarak haklı olmayan sözlü tacizi içerdiği de kabul edildi.

Aşkın birçok tanımı yapılmış olsa da konumuzla ilgili tanım, İki ayrı cinsin birbirine duydukları bedensel ve ruhsal güçlü bağlılık duygusudur.

Ergenlikte sevgi nesnesi arayışı artık dışa bağımlıdır. Hemcinsle yakınlaşma daha anlamlı hale gelmiştir. Artık aile üyeleri önemini kaybetmiş, dışarıya olan ilgi yoğunlaşmıştır. Aşk arayışı bir süre en temel uğraşı haline gelecektir.

Ergen aşktaki riski ve tehlikeyi hisseder ve sever. Korku ve kaygı devamında gelecektir. Sürekli bir arada olma isteği, aşırı ilgi oldukça yaygındır.

RUHSAL KRİZ NEDİR?

Halk arasında sıkça kullandığımız bir kavram olan kriz, kişi yada kişilerin hazırlıksız bir şekilde yakalandıkları, yoğun acı verici, kendi başa çıkma yöntemleri ile aşamadıkları ve dengelerinin alt üst olduğu bir yaşam olayıdır. Kişinin aniden aldığı kötü hastalık haberi, bir yakının beklenmedik bir kaybı, ekonomik kriz, kalp krizi gibi gündelik yaşantımızda kriz örnekleri vardır.

Ayşegül Sabuncu

Uzman Klinik Psikolog – Çocuk – Ergen - Aile ve Evlilik Terapisti

1992 – 1995 yılları arası Uludağ Üniversitesi Psikiyatri A.B.D. da Klinik Psikoloji uzmanlık eğitimini aldı.

Psikoloji

Bireysel (Yetişkin) Psikoterapi

Çocuk ve Ergen Psikoterapi

Aile Psikoterapisi

Evlilik Psikoterapisi

Psikometrik Ölçme

© 2022 Ayşegül Sabuncu. All Rights Reserved. Designed By GreenWhiteSEO

Search